فواید نان سبوسدار
سبوس جدار خارجی گندم را تشکیل میدهد و آن قسمت از گندم است که دائما در معرض آفتاب و هوا بوده و از اشعه خورشید استفاده میکند. این قسمت دارای مقادیر زیادی از ویتامینهاست. به طور کلی تمام قسمتهای فعال و زنده گندم در پوست آن جمع شده است. سبوس غنیترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب میشود. این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همیسلولزی است.
نان سبوس دار را هم می توانیم نان فراسودمند بنامیم و هم نان غنی شده. نان های سبوس دار خود چند نوع هستند؛ نانی که از آرد کامل تهیه شده باشد یعنی سبوس آن اصلا گرفته نشده باشد، نانی که علاوه بر آرد کامل، سبوس بیشتری هم به آن اضافه شده باشد و نان هایی که میزان سبوسشان متغیر است در نان سبوس دار، به طور میانگین، دو برابر ویتامین ، مواد معدنی و مواد فیبری نسبت به نان سفید وجود دارد. هماکنون پزشکان اتفاقنظر دارند که سبوس مهمترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار میرود. جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول (کیسهای مدور به اشکال و اندازههای مختلف است که در جدار داخلی روده ایجاد میشود)، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونتهای دستگاه گوارش (که غالبا در میان افراد مسن مشاهده میشود) پیشگیری میکند.
توصیه میشود همراه با مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مصرف شود، بعلاوه این مواد جزء مواد غذایی مطلوب باکتریهای روده هستند که علیه امراض میکروبی روده اقدام می کنند و سیستم ایمنی بدن را فعال می کنند. مواد فیبری موجود در نان سبوس دار، کلسترول و مواد سمی حاصل از تجزیه مواد غذائی را جذب کرده و از روده دفع می کنند. نان سبوس دار دارای منیزیم است که باعث تقویت ماهیچه های روده می شود و از دردهای ماهیچه ای جلوگیری می کند. مواد فیبری موجود در نان سبوسدار، کلسترول و مواد سمی حاصل از تجزیه موادغذایی را جذب کرده و از روده دفع میکنند.علت اینکه نان سبوس دار مورد علاقه افرادی است که کار فکری می کنند این است که نان سبوس دار دارای ویتامینB2 و نیاسین می باشد. این ویتامین ها باعث تمرکز و دقت عمل شده وشادابی و خوشحالی را در انسان بوجود می آورند. نان سبوسدار برای کودکان نیز بسیار خوب است، مخصوصاً در دورانی که سلولهای عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان می شود. بهتر است از نانهای سبوس دار که به روش تخمیرتهیه می شوند، استفاده کنید.زیرا آرد سبوس دار دارای ماده ای است بنام فی تین که مواد معدنی مثل آهن، منیزیم و یا کلسیم را جذب کرده و مانع استفاده بدن از آنها می شود. اگر برای تهیه سریع نان از تخمیر استفاده نشود، تجزیه فی تین انجام نمی شود، در نتیجه مانع جذب آهن، منیزیوم و کلسیم می شود. به همین دلیل گفته می شود استفاده از جوش شیرین در تهیه نان در نانوایی ها، باعث کمبود آهن در بدن به خصوص در مردان میشود. در حالیکه اگر در مدت طولانیبر روی خمیر عمل تخمیر انجام شود ، ماده فی تین توسط آنزیمهای موجود در تخمیر تجزیه شده و بدن انسان می تواند از مواد معدنی نان استفاده کند. افرادی که با نان کامل یا نان سبوسدار تغذیه شوند، فقط پنج درصد آن را هضم نشده دفع میکنند.
چند نکته مهم:
- از خوردن نان سبوس دار در وعدههای غذایی خود غافل نشوید. مصرف نان سبوس دار در هر وعده غذایی 30تا40درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و گوارشی را کاهش میدهد. خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون میشود.
- نانهای تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نانهای سفید و روشن دارند